Site Haritası Nedir?
Site haritası web sitelerimizin, arama motorları tarafından daha kolay keşfedilmesini sağlayan bir .xml dosyasıdır. Ayrıca, sitenizin sayfalarının hiyerarşisini erken bir aşamada oluşturarak ziyaretçilerinizin kolay gezinmesini sağlayabilirsiniz.
Site haritası, müşterinin ve web tasarım ekibinin proje boyunca başvurabileceği bir kaynaktır. Sitenizin sayfaları ve içerik öğeleri arasındaki ilişkileri gösteren kullanışlı bir araçtır. Sonuçta, site haritası bulunmadan bir internet sitesi oluşturmak, planı olmayan bir ev inşa etmek gibidir. Site haritaları yaygın olarak, sitemap.xml şeklinde bir yola sahip olur.
Az önceki örnekte görmüş olduğunuz gibi site haritaları genelde .xml formatında olur. Arama motorları, web adreslerini bulmak için botlara (Spider Crawl) ihtiyaç duyar. İnternetteki yoğunluk nedeniyle, arama motorlarının bir içeriği ya da bir web adresini bulması zor olabilir. İşte tam burada ise devreye site haritaları girer. Xml site haritası, web sitenizde bulunan ve arama motoru tarayıcılarına sitenizde neye bakmalarını istediğinizi söyleyen bir dosyadır.
Bir site haritası oluşturmanın faydalarını aşağıya ekledim;
Site Haritası Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
1- Hızlı Index Almanızı Kolaylaştırır
Bir site haritasının varlığı, arama motorlarının işini kolaylaştıracağı için daha hızlı index almanıza vesile olacaktır. Bu, birçok webmaster (Web yöneticisi) tarafından boşuna mı önemli sizce?
2- Sitenin Hedeflerini ve Amacını Belirler
Bugün internette, kötü kullanıcı deneyimi sağlayan çok fazla web sitesi var. Gezinmesi zor olan bu sitelerde genellikle amaçlarını ve nişini özetleyen bir site haritası yoktur. Bir site haritası oluşturulduktan sonra, bir web sitesinin parçaları daha kolay bir şekilde yerine takılır.
3- Yinelenen İçerik Oluşturulmasını Engeller
Yinelenen içerik, arama sıralamanıza zarar verebilecek bir başka önlenebilir web tasarım hatasıdır. Önceden bir site haritası çıkarırsanız, tüm içeriğinizin nerede olması gerektiğini erkenden belirleyerek fazlalıktan kaçınabilirsiniz.
- Site haritası oluşturduktan sonra, oluşturmuş olduğunuz site haritanızı Google Search Console üzerinden Google’a bildirmenizi önermeniz Google’daki varlığınız için çok önemlidir.
- Site haritasını oluşturduktan sonra, site haritanızı daha hızlı indexlenmesi için ping atmanız yararınıza olacaktır.
- https://www.google.com/webmasters/tools/ping?sitemap=https://wnm.com.tr/sitemap.xml
- Bunu adres çubuğuna (URL) yazıp, enter tuşuna basınız. Bugrayazar.com.tr yazan kısma kendi internet sitenizi yazmalısınız. Bu, Google’a site haritanızı oluşturduğunuzu ya da güncellediğinizi bildirmenize yardımcı olur. Unutmayın, Google bir robottur ve bir robota ne öğretirseniz onu uygular.
- Robots.txt dosyanızın en altına site haritanızın yolunu eklemelisiniz. Bunu da Google öneriyor sevgili arkadaşlar 🙂
- Site haritanızda yer almasını istemediğiniz bir yolu, robots.txt ile index’e kapayabilirsiniz.
Site Haritası Çeşitleri Nelerdir?
Özellikle bir site haritası oluşturmanız web adresinizin, daha kolay keşfedilmesine olanak tanıyabilir. Örnek olarak yoğun bir şekilde video barındıran bir web adresiniz varsa bunun için, video site haritası da kullanabilirsiniz.
- Video
- Mobil
- Görsel
- Dil Sayfası
- Ürün Site haritası
Şeklinde çeşitli site haritaları oluşturabilirsiniz
Site Haritası Nasıl Oluşturulur?
Bir site haritası oluşturmak için çok çeşitli yöntemler bulunur. Bunu bir eklenti, yazılım (Örneğin Screaming Frog), ilgili bir web sitesi ya da bir SEO eklentisi (Örneğin Yoast SEO) gibi araçlar yardımıyla üretebilirsiniz. Seçenek gerçekten çok fazla. Bu hususta sizler için WordPress site için, nasıl site haritası oluştururuz ve bunu sitemize nasıl entegre ederiz? Bu konu üzerinden gideceğim.
Site haritası, web sitenizde bulunan tüm sayfaların bir listesidir. Bazen sitenizin yapısını görüntülemek için bu liste manuel olarak oluşturulabilir. Sayfalarınızın listesini göstererek, ana kategorilerinizi ve alt kategorilerini gösterebilirsiniz, böylece kullanıcılar gezebilir. Bu yöntem geçmişte çok daha popülerdi. Yine de, iyi düzenlenmiş tüm web sitelerinde bir site haritası var, ancak biraz farklı bir biçimde.
Manuel olarak bir site haritası oluşturmak ve tüm sayfaları elle bağlamak yerine, günümüz teknolojisi bunu otomatik olarak yapmamızı sağlar. Ziyaretçinize bir site haritası göstermek yerine, gezinmenizi daha iyi düzenlemeli ve bir site haritasını yalnızca arama motorları için kullanmalısınız.
Arama motorları için bir site haritası oluştururken, WordPress eklentileri bunu sizin için yapacaktır. Bu belge Xml ile yazılacak ve site haritası, sitenizin çok önemli bir parçası olacaktır. Bir site haritası oluşturduğunuzda, Google ve Bing gibi arama motorları, sitenizi dizine eklemek söz konusu olduğunda daha verimli olacaktır. Bu liste, arama motoru botlarına web sitenizin yapısı hakkında bilgi vereceğinden, tam olarak ne arayacağını bilecektir. Bu, daha iyi SEO ile sonuçlanacaktır, bu da insanların arama motorları aracılığıyla sitenize daha kolay ulaşacağı anlamına gelir.
WordPress’te Site Haritası Nasıl Oluşturulur?
WordPress site haritası oluşturma ve sitemize entegre etme konusunda ise, kullanmış olduğumuz SEO eklentisi bize yardımcı oluyor. Örneğin ben, Yoast SEO eklentisi kullanan bir WordPress kullanıcısıyım. Yoast, kullanıcıları için otomatik olarak bir site haritası üretiyor. Bizler ek olarak bir eklentiden destek alacak olursak bu, site hızımıza olumsuz yönde tesir edecektir.
Çok gerekmedikçe bir eklenti kurmanızı önermiyorum, sevgili arkadaşlar. Çünkü eklentiler, site hızımızın canına okuyor!
Yoast, bizler için otomatik olarak site haritası oluşturduğu için tek yapmamız gereken bunu Google Search Console üzerinden Google’a bildirmemiz.
Fakat dilerseniz öncelikle bunu bir kontrol edelim. Örnek olarak ben site haritama bakmak istedim. Bunun için, Google arama çubuğu (URL) ye gelerek, bugrayazar.com.tr/sitemap.xml yazdım. Eğer site haritanızın kurgusunda bir hata olursa bu noktada belli olur. Var olan hatalarınızı yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz.
Site haritamızı Google Search Console’a nasıl göndereceğiz?
Google Search Console hesabımı açtım> Sol taraftaki kısımdan ‘Site Haritaları’ seçeneğine tıkladım> ‘Yeni bir site haritası ekleyin’ yazısının altına site haritamın yolunu ekledim> Gönder butonuna tıkladım. Bu noktada bir hata ile karşılaşırsanız, ‘site haritası getirilemedi’ şeklinde uyarı ile karşılaşmanız muhtemeldir. Site haritası kurarken sorun yaşıyorsanız, bunu bize yorumlarda iletebilirsiniz.
7 Yorum. Yeni Yorum
Aslında site açacakların en dikkat etmesi gereken konuların başında sitemap geliyor. Sitemap oluştururken çok dikkat etmek gerekiyor. Makaleyi sonunda kadar okudum. Çok güzel bir makale olmuş ve ayrıntıya girmenizde çok yararlı olmuş. Teşekkür ederim.
Google xml sitemap ayarlarını yaptım dediğiniz gibi çokta güzel oldu gayet kolaymış ?
Güzel yazmışsınız. Anlatımınız için teşekkürler. Sitemap yapan arkadaşlar, sitemap adreslerini Google Search Console’a kaydetmeyi unutmasın. Faydasını göreceklerdir.
Selamlar hocam
Rank Math Seo eklentisini kullanıyorum.Seo eklentisinden site haritası oluşturdum ve google search consoleye ekledim fakat ”getirelemedi” hatası veriyor.5 gündür aynı bu durum normal mi? .Ya da diğer seçenek WordPress XML Sitemap & Google News Feeds bu eklenti ile tekrar site haritası oluşturup google search consoleye eklememe gerek varmı?
Merhabalar, sadece yoast seo ile göstermeniz üzücü bir durum. O eklentiyi kullanmıyorum Google’de bu kadar üst sırada çıkan bir site olarak dar işlevsel bir anlatım yapmanızı beklerim.
Diğer eğitimlerde içinde ayrı yazılar ve videolar çekeceğim eğitim planlarımda var.
Site haritasına kategorileri ve etiketleri dahil etmemek daha mı uygun olur. Tekrarlanan içerik oluyor diye yazanlar var. Ne dersiniz? Teşekkürler