WordPress’in Avantajları Nelerdir?
WordPress özellikle son beş yılda kullanım oranlarını ciddi seviyede yukarı çekmiş olan paket bir yazılım sistemidir. Hepimiz biliyoruz ki sıfırdan bir internet sitesi yapılmak istense önce grafik tasarım programlarında çizimlerinin yapılması daha sonra o çizimlere uygun yazılımın geliştirilmesi hatta güvenlik önlemlerinin, seo yapılandırmalarının tek tek yazılım geliştirici tarafından kodlanması gerekmektedir. Bu yazımda WordPress’i daha yakından tanımak isteyenler için wordpress’in avantajları neler? gibi konularda bilgiler vereceğiz.
Neden WordPress tercih ediliyor?
Neden WordPress kullanmalı? konusuna girmeden önce WordPress ne işe yarar anlatmak gerekir. Ancak, genel olarak kod bilmeyenler için harika bir sistem olduğu için tercih ediliyor.
WordPress, yazılım konusunda bilgi sahibi olmayanlar yada yüksek bütçesi olmayanlar için bulunmaz bir nimettir. Bir internet sitesinin içinde onlarca buton, onlarca sayfa, onlarca görsel, katalog, menü gibi alanlar olur. Bu alanlar karışmaması için tek tek klasörlenir ve hemen hemen ortak işleri yapan yada benzer isimlere sahip olanlar aynı klasör içerisinde bekletilir. Bir site yapısını hayal ettiğinizde bu klasörlerden onlarca olabileceğini düşünmenizi istiyoruz. Yani özetlemek gerekirse bir yazılımcının site üzerinde duran en ufak butondan tutunda sayfa yapılarına ve onların işlevlerine kadar tek tek incelemesi gerekmektedir.
- Bir kişinin onlarca yapı ve klasörü tek tek düzenlemesi gerekirken WordPress yazılımcıları temel yapıları bizler için yıllar önce oluşturdu.
- Sürekli yeni teknolojiye uygun bir biçimde yeni güncellemeler getirerek alt yapıyı güçlendirmeye günümüzde dahi devam etmektedirler.
- Onlarca teknik yapıyla uğraşmak yerine “Hosting” içerisine sadece dosya yapısını yükleyip basit bir kaç tıklama işlemiyle sitemizi hazır hale getirebiliriz vs.
WordPress Güvenlik Avantajları
Özel yazılım yaptırdığınızda yazılımcının gözümüzden kaçan yapısal hatalar, açıklar olabilir. Bu ve bunun gibi konularda da WordPress bizlere destek olmaktadır. Binlerce insanın katkıda bulunduğu bir yapı daha güvenlidir. Fakat yinede WordPress güvenliği konusunda çalışmalar yapmanızı öneririm. İnternette bu konuda yüzlerce kaynak bulabilirsiniz. Eğer WordPress güvenliğini sağlayamıyorsanız sitenizin zararlı yazılımlara karşı hiçbir güvencesi yoktur. Özetleyecek olursam veritabanı bağlantısı bulunan her site kolay yada zor yollarla hacklenebilir. Buna wordpress’te dahildir. Yapmanız gereken önlemleri alarak sitenizi güvende tutmak olmalı.
Yukarıda ki tüm örnekler WordPress geliştiricileri içinde geçerli olabilir fakat şöyle bir fark bulunuyor. WordPress ekibi birden fazla kişiye sahip profesyonellerden oluşan bir ekiptir. Aynı zamanda yüz binlerce belki milyonlarca insan sürekli wordpressin açığını arıyor aynı zaman da açıklarını kapatması için yardımcı oluyor. Bu kısımdan baktığımız da kötü insanlardan daha kalabalık bir topluluğa sahipler diyebiliriz.
WordPress SEO Avantajları
Yazımı içerisinde seo konusunu es geçmek istemedim. WordPress şuanda en popüler içerik yönetim sistemlerinden birisidir. Bunun en büyük sebeplerinden birisi de Google’ın yapmış olduğu seo güncellemelerine hızlı adapte olması. Bir diğer konu ise WordPress seo eklentileri ile dakikalar içerisinde seo ayarlarının yapılabiliyor olması.
Örneğin; meta title ve descriptionları eklemek için bir eklenti yada bir ek modül yazma kabiliyetinde olmayabilirsiniz. Seo kurallarına uygun bir web site geliştirmek için o yapıya hakim olmanız gerekmektedir. Fakat wordpress’i tercih ettiğinizde yüzlerce seo modülü bulabilirsiniz.
Bu durum sizi kötü bir web yazılımcı yapmaz fakat seo kurallarına uygun bir site kodlamazsanız google sitenize değer vermez vs. WordPress kullanırsanız bu ve bunun gibi onlarca konuda neredeyse üst düzey çözümlerin çoğunu ücretsiz yada çok cüzi miktarlara kullanabilirsiniz.
WordPress’in Dezavantajları Nelerdir?
Kullanılan eklentiler yüzünden hosting işlemcisini yoran WordPress için uygun ve kaliteli bir sunucu satın almadığınızda WordPress avantaj’dan çok dezavantaja dönüşebilir. 10 yıldır WordPress konusunda danışmanlık veren birisi olarak söylüyorum bunu. Eğer yola WordPress ile çıktıysanız yada çıkacak iseniz mutlaka çevrenizde hosting konusunda memnun olan yada teknik destek konusunda sizi üzmeyecek firmaları araştırıp hostinginizi bu firmalardan almanızı öneririz.
WordPress Kullanan Popüler 10 Marka
- MTV Movies Blog,
- Flickr Blog,
- cPanel
- PlayStation,
- TED,
- Harvard
- Gazette Online
- Gittigidiyor
- Webtures
- Webrazzi