Yine her zaman olduğu gibi bu işlemin de birden çok yöntemi var. Bu yöntemlerden birincisi; temamızın functions.php dosyasına ekleyeceğimiz bir kod vasıtasıyla RSS beslemelerini kapatmak.
Aşağıdaki kodu functions.php dosyanıza eklediğinizde RSS beslemelerinize ulaşmak istendiğinde “UYARI: Bazı nedenlerden ötürü RSS paylaşımı yapmıyoruz. İçeriklerimize ulaşmak için lütfen sitemizi ziyaret edin.” şeklinde bir uyarı çıkacaktır. Kodda yer alan uyarı metnini istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz.
**
* WordPress RSS beslemelerini fonksiyon ile devre dışı bırakmak
* bugrayazar.com
**/
function disable_our_feeds() {
wp_die( __('<strong>UYARI:</strong> Bazı nedenlerden ötürü RSS paylaşımı yapmıyoruz. İçeriklerimize ulaşmak için lütfen <a href="'. get_bloginfo('url') .'">sitemizi</a> ziyaret edin.') );
}
add_action('do_feed', 'disable_our_feeds', 1);
add_action('do_feed_rdf', 'disable_our_feeds', 1);
add_action('do_feed_rss', 'disable_our_feeds', 1);
add_action('do_feed_rss2', 'disable_our_feeds', 1);
add_action('do_feed_atom', 'disable_our_feeds', 1);
İkinci yöntem olarak RSS beslemelerimizi; bir .htaccess dosyası oluşturarak veya var olan .htaccess dosyamıza yapacağımız küçük bir ekleme ile kapatabiliriz. Eğer sitenizde kalıcı bağlantılarınız aktifse zaten .htaccess dosyası kullanıyorsunuz demektir. Yapmanız gereken; bu .htaccess dosyasına tek satırlık bir kod eklemek:
/**
* WordPress RSS beslemelerini .htaccess ile devre dışı bırakmak
* bugrayazar.com
**/
RewriteRule feed(.*) https://wnm.com.tr/ [L]
Eğer kalıcı bağlantılarınız aktif değilse bir .htaccess dosyası oluşturup aşağıdaki kodu bu dosyaya yapıştırın.
/**
* WordPress RSS beslemelerini .htaccess ile devre dışı bırakmak
* bugrayazar.com
**/
<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteRule feed(.*) https://wnm.com.tr/ [L]
</IfModule>
Her iki şekilde de kodun https://bugrayazar.com.tr bölümüne kendi site adresinizi yazmalısınız ki beslemelerinize erişmeye çalışanlar sitenizin anasayfasına yönlensin. Bu bölüm için, özel sayfa oluşturup RSS beslemelerinize erişmek isteyenlerin o sayfaya yönlenmesini veya feedburner gibi servisler kullanıyorsanız bu servislerin adreslerini de yazabilirsiniz.
RSS beslemelerimizi kapatmanın bir diğer yolu da WordPress’in olmazsa olmazlarından olan eklenti çözümüne başvurmaktır. Bu işi yapmamızı sağlayacak olan eklenti Disable RSS isimli eklentidir. Eklentiyi; aşağıdaki bağlantıdan temin edip standart eklenti kurma prosedürümüzü uygulayarak kuruyor ve aktif ediyoruz.
https://tr.wordpress.org/plugins/disable-rss/
RSS beslemesini kapatma yönteminin, içeriklerimizin çalınmasına tam olarak engel olamayacağını bilmenizi isterim. Ama içeriklerimizin eklediğimiz anda güncellenen RSS beslemelerinden çalınması, kopyacı sitelerin indekslenme hızları bizimkinden yüksekse bizi kopyacı duruma düşürebilecektir. RSS beslemesini kapatmak; bu tür durumlara karşı basit bir önlem olarak düşünülebilir.
6 Yorum. Yeni Yorum
rssleri kapattım sayende hocam teşekkürler.
SEO konusunda bir zararı olmak. RSS ile içerikleriniz özel yazılımlarla çekilebilir kapatmanız daha iyi.
Merhaba, Siteme yazdığım yazıların bir site tarafından botla çalındığını tespit ettim. WordPress ayarlarımda rss özet olarak ayarlı olduğu için botu kuran sadece ilk paragrafı ve başlığı kopyalayıp kendi sitesinde paylaşıyor. RSS kapatmak bunun için bir çözüm müdür? Ek olarak SEO konusunda bana bir zararı olur mu ?
med.gen.tr’de dediklerinizi yaptık buğra bey teşekkürler.
RSS URL’sini kopyalayıp RSS okuyucunuza yapıştırdığınızda, feed’e abone olursunuz. Siz, aboneliğinizi iptal edene kadar RSS okuyucunuza sonuçlar verecektir.
fakat bazı durumlarda RSS kullanmak içeriklerinizin bot programlar ile daha hızlı çalınmasına sebep olduğu için Worpdress sitelerde RSS kapatmak tercih edilir.
wordpress’te rss yorumlarını devre dışı bırakınca ne oluyor tam olarak?