WordPress

WordPress Eklentileri Nedir? Ne İşe Yarar?

Bir WordPress sitesine eklenti kurmak, birçok WordPress kullanıcısı için kolay bir iştir. Bununla birlikte, yeni başlayan biriyseniz, bir eklenti kurmanın basit yollarını arıyor olabilirsiniz. Eklentiler, blog yazarlarının ve geliştiricilerin WordPress sitelerinde ince ayar yapmalarına ve bir WordPress sitesine ödeme yöntemleri, alışveriş sepeti, formlar, çevrimiçi kurslar ve çok daha fazlası dahil olmak üzere ek özellikler eklemelerine yardımcı olur.
Bir WordPress kullanıcısı olarak, güvenlikten web sitesi hızının iyileştirilmesine kadar sitenizin işlevselliğini genişlettikleri için eklentilerin önemini göz ardı edemezsiniz. Ayrıca kod yazma ihtiyacını ortadan kaldırarak yeni özellikler eklemeye yardımcı olurlar.
Eklenti kurulumunun ayrıntılı bir adım adım sürecine dalmadan önce, önce eklentiler hakkında daha fazla bilgi edinelim.

WordPress eklentileri nelerdir?

Bir WordPress eklentisi, çoğunlukla PHP dilinde yazılmış ve bir WordPress web sitesine işlevsellik eklemeyi veya geliştirmeyi amaçlayan bir yazılım parçasıdır . Yeni özellikler, bir eklenti aracılığıyla bir WordPress sitesine / bloguna hızlı bir şekilde eklenebilir.
WordPress, piyasadaki en iyi ve en ünlü CMS’lerden biridir (İçerik Yönetim Sistemi). Bunun temel nedeni, kullanıcıların siteleri ihtiyaçlarına göre yapılandırmalarına yardımcı olan eklentilerin kullanılmasıdır. Eklentiler, temel WordPress kurulumunda bulunmayan heyecan verici özellikler ekleyerek sitenize yeni bir görünüm ve işlevsellik katar.
Bazı eklentiler sitenizde sorunlara neden olabileceğinden, web siteniz için doğru eklentiyi seçmek çok önemlidir.
Unutmayın, WordPress kullanıcıları istedikleri eklentileri yalnızca kendi kendine barındırılan (WordPress.org) bir WordPress web sitesine yükleyebilir. WordPress.com’da barındırılan bir web sitesinin eklentilerle ilgili bazı sınırlamaları vardır.

Ücretsiz ve Premium Eklentiler

Ücretsiz eklentiler

WordPress, kullanıcılarının gereksinimlerine en yerine getirebilecek ücretsiz eklentileri içerir. Tek başına WordPress dizini, kullanıcıların galeriler oluşturmasına, WordPress sayfalarını optimize etmesine, formlar oluşturmasına ve çok daha fazlasına yardımcı olabilecek 50 binden fazla eklentiye ev sahipliği yapıyor.
WordPress topluluğu üyeleri bu eklentileri oluşturur. Bir siteye WordPress’i yüklediklerinde kullanıcılar için ücretsiz olarak kullanılabilirler. Eleştirel incelemeden sonra, bu eklentiler WordPress eklentiler deposunda listelenir.
İhtiyaç duyduğunuzda bir eklenti kurabilirsiniz. Her eklenti belirli bir benzersiz ihtiyaca hizmet ettiğinden, kullanıcılar bunları çeşitli nedenlerle yükler. Bazı ücretsiz eklenti örnekleri Really Simple SSL, Akismet , Contact Form 7 ve WP Super Cache’dir .
WordPress ile birlikte, diğer birçok geliştirici ve tasarımcı, web sitesi geliştirme hizmetlerinin bir parçası olarak ücretsiz eklentiler sunar.
Şimdi ücretli eklentiler hakkında konuşalım.

Premium eklentiler

Bir WordPress kullanıcısı, üçüncü taraf WordPress tasarımcılarından ve geliştiricilerinden premium eklentiler satın alabilir ve birkaç dolardan birkaç yüz dolara kadar herhangi bir yerde ödeme yapabilir. Belirlenen fiyat, düzenli güncellemeler ve müşteri desteği dahil olmak üzere beraberinde gelen ek özelliklere bağlıdır.
WordPress web sitenizde ücretsiz eklentiler mi yoksa premium eklentiler mi kullanacağınızı merak ediyor olabilirsiniz. Merak etmeyin, bu sonraki bölüm bir karar vermenize yardımcı olacaktır.

WordPress kullanıcısı hangi eklentileri dikkate almalıdır?

WordPress.org deposundaki ücretsiz eklentiler, kullanıcılar için kullanılabilir hale gelmeden önce belirli kriterleri karşılamalıdır. Bununla birlikte, eklentiler bu kriterleri geçse bile, kodlarının iyi yazılmış ve optimize edilmiş olduğu garanti edilmez. Kötü yazılmış kod, web sitenizin performansını etkileyebilir ve güvenlik boşlukları oluşturabilir.
Çoğu ücretsiz eklenti, eklentiyi çalıştırmak için gereken belgelerden bile yoksundur ve bu da kullanımı zorlaştırır. Ancak, tüm ücretsiz eklentilerin kalitesi düşük değildir. Web sitenizde zarif ve ücretsiz olarak çeşitli çekimleri gerçekleştirmenize yardımcı olabilecek birçok ücretsiz (WordPress Dizini / Üçüncü Taraf) eklenti vardır.
Bazen premium eklenti geliştiricileri, eklentilerinin temel bir sürümünü de ücretsiz olarak sağlar. Ancak, gelişmiş işlevler için premium eklentiyi satın almanız gerekir.
Ücretsiz bir eklenti gereksinimlerinizi karşılıyorsa, premium bir eklenti satın almaya gerek yoktur. Ancak, ücretsiz eklenti ihtiyaçlarınızı karşılamıyorsa, ücretli eklentiye gidin.
Bir eklenti kurmadan önce, kullandığınız WordPress sürümüyle uyumlu olduğundan emin olmak için dikkatli notlar alın. Ayrıca, özellikle üçüncü taraf ücretsiz eklentileri değerlendirirken, derecelendirmelere ve incelemelere bakarak mevcut kullanıcılar tarafından bildirilen sorunları izleyin. Kullanımlarının güvenli olduğundan ve bunları güvenilir bir kaynaktan aldığınızdan emin olun.
Şimdi bir WordPress sitesinin kaç eklentiye sahip olması gerektiğini görelim.

Kaç tane WordPress eklentisi kurmalısınız?

Her işlev için bir eklenti var. Peki, bir WordPress kullanıcısı bir siteye kaç eklenti yüklemelidir? Cevap sizin için oldukça şaşırtıcı olabilir.
Gerçek şu ki, bir sitedeki eklenti sayısı ne kadar azsa, sitenin yükleme hızı ve performansı o kadar iyidir. Eklentilerin aşırı kullanımı web sitesi performansını yavaşlatabilir.
Nedenini öğrenmek için okumaya devam edin.
Bir WordPress eklentisi kullanmak her zaman doğru karar değildir, özellikle web sitenize sadece küçük işlevler eklemeniz gerekiyorsa, çünkü eklentiler bir kod olarak çalışır. Kod yazmayı biliyorsanız, bir eklenti kurmadan belirli bir görevi gerçekleştirmek için gerekli özellikleri, temel WordPress dosyalarına manuel olarak kodlar ekleyerek ekleyebilirsiniz.
Eklenti eklemek, sitenizdeki kod sayısını artırmak anlamına gelir. Bu nedenle, kodlama yanlış giderse veya eklenti güncel değilse ve site sürümünüzle uyumlu değilse, site yükleme hızınızı etkileyecektir. Ayrıca, istenen eylemi tamamlamak daha fazla zaman alabilir.
WordPress dizinindeki eklentilerin çoğu iyi kodlanmıştır. WordPress deposundan WordPress eklentileri kullanıyorsanız, site performansınızı yavaşlatmama ihtimali yüksektir. Ancak, gerekli olmadıkça eklentilerin tavsiye edilmediğini unutmayın.

WordPress eklentileri nasıl kurulur?

WordPress’te yeniyseniz, eklenti kurulumunu zor bir görev bulabilirsiniz. Ancak, bu bölüm size adım adım süreç boyunca rehberlik edecektir.
Bu kılavuzda, ücretsiz ve premium eklentilerin nasıl kurulacağını öğreneceksiniz. Sitenize WordPress eklentileri kurmanın üç yöntemini tartışacağız. Bu, ücretsiz eklenti kurulumunu, premium eklenti kurulumunu ve WordPress eklentilerini FTP kullanarak manuel olarak yüklemeyi içerir.
WordPress eklentilerini yükleme yöntemleri

  1. WordPress Yönetici Alanını kullanarak ücretsiz eklenti kurulumu
  2. Eklenti Yükleme Seçeneğini kullanarak Eklenti Kurulumu.
  3. FTP kullanarak manuel WordPress eklentileri kurulumu.

WordPress eklentilerinin nasıl kurulacağına dair üç yönteme de bir göz atalım.

WordPress yönetici alanını kullanarak ve “Eklenti Arama” seçeneğini kullanarak ücretsiz bir eklenti kurun.

wordpress eklenti nasil yuklenir
Bu ilk yöntem, WordPress eklenti deposundan WordPress Admin Area / Dashboard aracılığıyla ücretsiz bir eklenti kurmaktır. Bu dizine, kullanıcılar WordPress’i yüklediklerinde anında erişilebilir. İçeriğini doğrudan yönetici kontrol panelinden hemen arayabilirler.   Tek kısıtlama, eklentinin yalnızca ücretsiz eklentilere sahip olan WordPress eklenti dizininde bulunması gerektiğidir.  Yerleşik bir eklenti araması kullanarak Ücretsiz bir Eklentinin nasıl kurulacağını öğrenmek için tüm bu süreci izleyin.

  • İmlecinizi WordPress Yönetici Alanınızdaki “Eklentiler” üzerine getirin. Şimdi, “Yeni Ekle” ye tıklayın.
  • Sağ üstte bulunan eklenti arama çubuğuna eklenti adını, yazar adını veya aradığınız işlevselliği girerek eklentiyi arayın.
  • Görünen çeşitli tarama sonuçlarından, kurulum notları ve belgeleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için bir eklentiye tıklayın. Örneğin, bir görsel optimizasyon eklentisi arıyorsanız, resimleri sıkıştırmak için kullanılan popüler WordPress eklentisi WP Smush’tur .
  • Eklenti kurulumu için “Şimdi Kur” düğmesine tıklayın. Kurulum tamamlandığında, “Şimdi Kur” düğmesi “Etkinleştir” düğmesine dönüşecektir. WordPress eklentisini etkinleştirmek için “Etkinleştir” düğmesine tıklayın.
  • Etkinleştir” düğmesine tıkladığınızda, eklentiniz kullanıma hazır olacaktır. Şimdi, ücretsiz WordPress eklenti kurulumunun tamamını öğrendiniz. Arama ve yükleme kadar basit değil mi?

“Eklenti Yükleme” seçeneğini kullanarak bir eklenti kurun

wordpress eklenti nasil yuklenir 2
WordPress dizininizde bulunmayan bir WordPress sitesine nasıl eklenti kurulacağını biliyor musunuz?  Bir WordPress kullanıcısı, bu diğer eklentileri üçüncü taraf bir geliştiriciden satın almalı ve ardından bunları kaynaktan bir zip dosyası olarak indirmelidir. Kullanıcılar daha sonra zip dosyasını yükleyebilir ve aşağıdaki adımları izleyerek WordPress Yönetici Alanı “Eklenti Yükleme” seçeneğini kullanarak yükleyebilir.

  • Kontrol Paneli alanınızdaki “Eklentiler” bölümüne gidin. Şimdi, “Yeni Ekle” ye tıklayın.
  • Yeni eklenti seçeneği ekle
  • Ekranın üst kısmında bulunan “Eklentiyi Yükle” yi tıklayın. Eklentinin zip dosyasını sisteminizden seçin. WordPress, dosyayı bilgisayarınızdan sunucuya yükleyecektir. Dosya seçildikten sonra “Şimdi Kur” düğmesine tıklayın.
  • Eklenti zip dosyasını bilgisayardan yükleyin
  • Başarılı bir kurulumdan sonra, “Eklenti başarıyla yüklendi” şeklinde bir bildirim görünecektir.
  • Eklenti başarıyla yüklendi mesajı
  • Eklentiyi başarıyla etkinleştirmek için “Eklentiyi Etkinleştir” düğmesine tıklayın. Eklentiniz kullanıma hazır.
  • Eklentiyi etkinleştirin

Not : Eklenti dosyalarınız bir zip biçiminde varsa, ücretsiz eklentiler de aynı şekilde yüklenebilir.

WordPress eklentilerini FTP kullanarak manuel olarak kurun

ftp ile wordpress eklenti yukleme
Ücretsiz ve premium eklentilerin kurulumu, WordPress kontrol panelinden nispeten kolaydır. Bununla birlikte, üçüncü yöntem, kullanıcının eklentiyi FileZilla gibi FTP yazılımını kullanarak manuel olarak yüklemek için bazı teknik bilgiye sahip olmasını gerektirir . Eklentiyi bu yöntemle kurmadan önce, bir WordPress kullanıcısı FTP kullanarak dosya aktarımına aşina olmalıdır. Bu teknik, WordPress yönetici alanı (Gösterge Tablosu) dışından bir eklenti yüklemeniz gerektiğinde kullanışlı hale gelir.
Ancak, yeni başlayan biriyseniz, eklentiyi yüklemeden önce bir yedek oluşturmayı unutmayın . Bazı eklentiler WordPress sürümleriyle uyumlu değildir veya güvensizdir ve bu eklentileri yüklemek sitenize zarar verebilir.
WordPress eklentilerini FTP yazılımını kullanarak manuel olarak kurmak için şu adımları izleyin:

  • İlk olarak, eklentinin zip dosyasını indirin. WordPress.org resmi deposundan ücretsiz eklentilerin bulunduğu bir zip dosyası da alabilirsiniz. Zip dosyasını aldıktan sonra, sisteminizde açın. Çıkarılan klasör, bir FTP istemcisi kullanarak WordPress panonuza manuel olarak yüklemeniz gereken klasör olacaktır.
  • Sunucunuza FTP yöneticisi aracılığıyla erişebilirsiniz. FTP giriş ayrıntıları için barındırma sağlayıcınızla iletişime geçin. Bilgisayarınızda FTP’yi açın ve barındırma sağlayıcınız tarafından sağlanan oturum açma bilgilerini (kullanıcı adı ve şifre) kullanarak web sitenize bağlanın. Bağlandıktan sonra sitenizdeki “/ wp-content / plugins /” klasörüne gidin.
  • Şimdi eklentinin çıkarılan klasörünü sunucunuzun “/wp-content/plugins/” klasörüne yükleyin. Eklentinin klasörü sunucuya yüklendikten sonra, eklenti WordPress sitenize başarıyla yüklenecektir. WordPress Yönetici Alanınızda (Kontrol Paneli) “Eklentiler” e gidin ve listede yüklü eklentiyi bulun.
  • Eklentinin altındaki “Etkinleştir” düğmesine tıklayın. Eklentiniz kullanıma hazır. Ayarları özel ihtiyaçlarınıza göre yapılandırın.
  • Yüklü eklentiyi etkinleştirin

Bir WordPress kullanıcısı, FTP kullanarak bir eklentiyi manuel olarak kurabilir.

Sonuç

Bu yazıda, WordPress eklentilerini kurmanın üç yöntemini ayrıntılı olarak açıkladık. WordPress’te temaların üç farklı yöntem kullanılarak kurulmasına benzer . Şüphesiz, eklentiler bir WordPress web sitesinin işlevselliğini geliştirir. Sadece birkaç tıklama ile web sitenize sınırsız özellik ekleyebilirsiniz

Paylaş
Öne çıkan web sitesi tasarım çalışmalarımıza bakın
1.000’den fazla müşteri için oluşturduğumuz güzel web sitelerinden bazılarına göz atın.
WordPress desteği ve bakımı sunuyoruz
WordPress uzmanlarından oluşan ekibimiz tarafından desteklenen planlarla devam eden bakımın stresinden kurtulun.
Google Değerlendirme Notu
5.0
208 yoruma göre
js_loader